Al-Fourqaan speelde te hoog spel met uitnodiging van Koeweitse jihadfinancier

Door Carel Brendel, 23 december 2015

Waleed al-Tabtabae

Waleed al-Tabtabae

De salafistische Al-Fourqaan moskee in Eindhoven staat met de rug naar de Nederlandse samenleving door voortdurend dubieuze sjeiks uit te nodigen. De komst van een financier van de jihad in Syrië bleek echter een brug te ver.

Er komt een moment dat zelfs de allervriendelijkste PvdA-bestuurder zijn hakken in het zand zet. Gisteren nam burgemeester Rob van Gijzel in Eindhoven het verrassende besluit om de komst van zeven sjeiks naar een conferentie van de Al-Fourqaan Moskee te verbieden.

Van Gijzel, die afgelopen voorjaar Al-Fourqaan nog verdedigde tegen kritiek van de LPF Eindhoven, moet vooral verbijsterd zijn geweest door de komst van de Koeweitse geestelijke Waleed al-Tabtabae (ook wel geschreven als Al-Tabtabai of Al-Tabtabaie). Met hem stond iemand op de sprekerslijst die nauwe banden zou hebben met jihadistische strijdgroepen.

Al-Tabtabae is een salafistische geleerde en ex-parlementariër uit Koeweit die internationaal naam maakte door zijn oerconservatieve opvattingen. In 2000 vroeg hij de Koeweitse regering om de uitzendingen van de Olympische Spelen te censureren omdat “sommige onderdelen meer met seks dan met sport te maken hebben”. De sjeik schrok vooral van zwemmen, volleybal en beachvolleybal.

In september 2003 voerde hij actie tegen de vertoning van de Amerikaanse speelfilm “Bruce Almighty” aan boord van de vliegtuigen van Koeweit Airways. Al-Tabtabae maakte bezwaar tegen de “godslasterlijke” titel want er bestaat maar één Almachtige en dat is niet Bruce. Actie voerde Al-Tabtabae ook, in 2004, tegen de talentenjacht Star Academy.

Toen de Koeweitse regering in 2005 besloot om de bouw van twee christelijke kerken toe te staan, stond Al-Tabtabae vooraan in het verzet hiertegen. In 2008 riep hij op tot een boycot van Denemarken in verband met de cartoonkwestie. Al-Tabtabae leidde ook de oppositie tegen regeringsplannen om vrouwen meer rechten te verlenen.

Volgens NRC Handelsblad (5 februari 2005) kreeg Al-Tabtabae door dergelijke acties de bijnaam “de agent van de Taliban in Koeweit”. Die bijnaam heeft hij volgens De Telegraaf (24 maart 2007) mede te danken aan zijn steun voor islamitische straffen als steniging en amputatie. Merkwaardig genoeg was Al-Tabtabae voorzitter van de parlementaire commissie voor de mensenrechten.

Al-Tabtabae, aldus De Telegraaf in 2007, was bestuurder van een islamitische stichting die betrokken was bij de bouw van de Essalam Moskee in Rotterdam, een project van de Moslimbroederschap. “Ook moskeetopman (Abderrazak) Boutaher was enige tijd bestuurder van de stichting maar zegt deze week van niets te weten.” Ironisch genoeg verwijt Boutaher acht jaar later het zittende moskeebestuur dat het onder invloed staat van salafisten en Moslimbroeders uit het Midden-Oosten.

Volgens een rapport (pdf) van onderzoeker Steven Merley was Al-Tabtabae in 2010 een van de drijvende krachten van het door Hamas, de Moslim Broederschap en Turkije georganiseerde Gaza Flotilla met als vlaggenschip de door het Israëlische leger bestormde Mavi Marmara.

Dat Al-Tabtabae veel meer is dan een met Hamas sympathiserende sjeik met SGP-achtige opvattingen over muziek en sport bleek in 2013. Er doken video’s en foto’s van Al-Tabtabae op bezoek aan een trainingskamp van Syrische jihadisten. Het nieuws werd gretig verspreid door Iraanse en pro-Assad bronnen.

Screenshot van Al-Jazeera-interview met Al-Tabtabae met Liwa Al-Tawhid vlag op de achtergrond.

Screenshot van Al-Jazeera-interview met Al-Tabtabae met Liwa Al-Tawhid vlag op de achtergrond.

Deze media verwezen echter naar een interview van Al-Jazeera met Al-Tabtabae (21 juni 2013) met op de achtergrond een vlag van de jihadistische strijdgroep Liwa Al-Tawhid (een aan de Moslimbroeders gelieerde strijdgroep die van 2012 tot 2014 actief was in Noord-Syrië). In zijn uitleg aan de gemeenteraad schrijft Van Gijzel in elk geval dat er “foto’s beschikbaar zijn in het desbetreffende profiel” waarin sprake is van “uitvoering van gevechtshandelingen in rangen van islamitische al dan niet jihadistische gewapende groepen aldaar”.

Hoe het ook zij, in latere berichten op website Al-Monitor kunnen we lezen dat Al-Tabtabae een inspiratiebron vormde voor jonge Koeweitse jihadisten en als financier werd gezien van de Syrische jihadgroepen.

Uitgerekend de omstreden jihadfinancier Al-Tabtabae stond niet op de flyer waarmee Al-Fourqaan de conferentie aankondigde. Kwam de Koeweitse sjeik pas op het laatste moment in beeld als spreker of hoopte manager Nasr al Damanhoury de aandacht van sjeikwatchers te vermijden door jihadfinancier Al-Tabtabai welbewust buiten de publiciteit te houden? In het laatste geval heeft deze voorzorg dus averechts gewerkt.

Van Gijzel besloot om naast Al-Tabtabai nog zes sprekers uit Eindhoven te weren.

Issam al-Bashar, een vooraanstaande figuur uit de internationale Moslim Broederschap, en oud-directeur van Islamic Relief in het Verenigd Koninkrijk, onderdeel van een netwerk van groepen die Hamas financieren. Vorig jaar was hij nog wel welkom in Eindhoven. In november stond hij op de sprekerslijst van de Moslimbeurs in Brussel.

Mohammed Rateb el Nabulsi, een Syrische geestelijke die voorstander is van de doodstraf voor homo’s en zelfmoordaanslagen tegen Israëlische burgers goedkeurt. Vorig jaar maakte hij een door de Moslim Broederschap georganiseerde toernee langs Amerikaanse steden.

Saad al-Shahrani, uitvoerend directeur van het World Forum for Muslim Scholars, onderdeel van de Muslim World League, een Saoedische missie-organisatie waarin Moslimbroeders zeer actief zijn.

Mohamed Yousri Ibrahim, een Egyptische salafist wiens benoeming tot minister van religieuze zaken door de via een staatsgreep afgezette president Mohammed Morsi voor deining zorgde. De tegenstanders waren bang voor Wahabistische invloeden op het regeringsbeleid.

Omar Abdulkafy, eveneens uit Egypte, verspreider van complottheorieën rond de terreuraanslagen van 11 september 2001 en de aanval op Charlie Hebdo begin dit jaar.

Hesham Bargash, een relatief onbekende geestelijke uit Egypte.

Wie dergelijke figuren uitnodigt, trekt een lange neus naar de Nederlandse samenleving. Al-Fourqaan-manager Al Damanhoury bleek hardleers door steeds weer nieuwe religieuze duisternis naar de Lichtstad te halen. Met de uitnodiging van jihadfinancier Al-Tabtabae heeft hij echter zijn hand overspeeld.

Al Damanhoury mag dan wel beweren dat niet de uitspraken uit het verleden tellen, maar alleen wat de heren in Eindhoven zouden verkondigen. Maar bij de beoordeling van visumaanvragen tellen in het verleden behaalde resultaten wel degelijk mee.