Politiek amateurisme bloeit aan vooravond van gemeenteraadsverkiezingen, deel 2
Door Carel Brendel, 24 januari 2018
MET UPDATE: PvdA maakt grote spagaat: geen “racisten” in de raad, maar ze mogen wel meedoen aan de verkiezingen
Het blijft sukkelen met de politieke amateurs van PVV en BIJ1. Islampartij NIDA daarentegen lijkt zich te herpakken. De grootste blunderaars zijn dit keer de Amsterdamse afdelingen van PvdA, GroenLinks en SP, die zich hebben aangesloten bij een comité vol links-extremisten, waar ook de aanhangers van de religieuze dictator Erdogan van harte welkom zijn.
In een vorig blog over de gemeenteraadsverkiezingen belichtte ik het politieke amateurisme in de gelederen van PVV, NIDA en BIJ1. Vooral voor PVV en BIJ1 lijkt de verkiezingscampagne één grote struikelrace te worden.
Na de zelfbenoemde psychiater Cailin Kuit zijn inmiddels ook buschauffeur Bob Schoute en ex-dakloze Naomi Doevendans in de bezemwagen gestapt. Jazie Veldhuyzen en So Roustayar, die hun lidmaatschap van de Internationale Socialisten verzwijgen in hun BIJ1-bio, staan nog wel op de Amsterdamse kieslijst.
De PVV selecteerde ook buiten Rotterdam enkele brekebenen. Ik noemde al de door zichzelf hopeloos beschadigde Utrechtse lijsttrekker Henk van Deún. In andere gemeenten heeft de partijleiding kandidaten afgevoerd. Op de PVV-lijst in Rucphen stond aanvankelijk Marie-Louise Kelderman, die op Facebook nogal grof te keer ging tegen premier Mark Rutte – “een vuile viezerik, een rotte leugenaar, een hufter en een gek die ze graag zou opknopen”. Omroep Brabant vond de gewraakte uitlatingen op Facebook. Het voor de selectie verantwoordelijk Brabantse Statenlid Patricia van der Kammen had verzuimd om Facebook na te kijken.
NIDA daarentegen heeft zich herpakt nadat de huidige nummer 2 Aydin Peksert na een virtueel moddergevecht uit de partij en de fractie werd gegooid. De islampartij kwam in Den Haag met een verrassende lijsttrekker, de “Arabisch-Turkse Tukker” en sociaal psycholoog Cemil Yilmaz. De nieuwe man in Den Haag waagde zich in het hol van De Nederlandse Leeuw en wekte waardering en bewondering door in debat te gaan op wat vrij algemeen als een zeer rechts evenement werd gezien. Anders dan veel partijgenoten in de NIDA-thuishaven Rotterdam is Yilmaz niet verbonden aan islamistische groeperingen.
Amsterdamse politici zorgden de afgelopen dagen voor het toppunt van politiek amateurisme. Vanuit de hoofdstad ageert de “landelijke antiracisme coalitie” Comité 21 Maart al enige tijd onder de leus “Geen racisten in de raad”. Het voornaamste doelwit is de deelname van het Forum voor Democratie onder aanvoering van columniste Annabel Nanninga, die vermoedelijk de enige hoofdstedelijke politicus is die ooit een bedreigde asielzoeker in huis heeft opgenomen. Het Comité organiseert ieder jaar in maart een grote antiracismebetoging. Het komt dan mooi uit dat de gemeenteraadsverkiezingen dit jaar op 21 maart plaatsvinden.
De ondertekenaars van het 21 maart-manifest vormen een bonte regenboogcoalitie van social justice warriors, eenmansgroepjes en extreemlinkse organisaties. Het comité viel al eens op door de antisemitische schreeuwlelijk en Hamas-fan Appa uit te nodigen voor een manifestatie. Drie ondertekenaars van de oproep – de Internationale Socialisten, het Komitee Marokaanse Arbeiders Nederland en Emcemo – herdachten in 2004 “de religieuze fascist” Ahmed Yassin, de oprichter van de antisemitische terreurbeweging Hamas. De omschrijving “religieuze fascist” ontleen ik aan een artikel op de antiracistische website Doorbraak. Een vierde deelnemer aan de Yassin-herdenking was de Arabisch-Europese Liga. Die kan nu niet meer meedoen, maar het gedachtegoed van voorman Dyab Abou Jahjah is op 21 maart vertegenwoordigd via zijn Movement X.
Op de lijst staat ook het Comité Kristallnachtherdenking. Deze herdenking is onder invloed van BIJ1-voorvrouw Anja Meulenbelt verworden tot een anti-Israël-feestje over de rug van in 1938 vermoorde Duitse Joden. De laatste keer zorgden de Internationale Socialisten voor het deurbeleid. Het Kristallnacht-comité heeft zelfs twee keer getekend want het identieke Platform Stop Racisme en Uitsluiting staat ook op de lijst voor 21 maart.
De Kristallnachtherdenking is ooit opgezet door Nederland Bekent Kleur (NBK) van activist René Danen. Kennelijk telt Danen voor twee, want zijn NBK staat zelfs twee keer op de lijst, op de plaatsen 38 en 42. BIJ1 mag hier uiteraard niet ontbreken. Ook team-Sylvana telt dubbel, via BIJ1 (landelijk) en van BIJ1 Amsterdam. De islampartij NIDA telt ook al twee keer mee door aparte handtekeningen van de afdelingen Den Haag en Rotterdam. Op die manier kom je al snel aan de 60 deelnemende organisaties.
Van de partij zijn verder de gewelddadige links-extremisten van AFA en de Nieuwe Communistische Partij Nederland (NCPN), die het moorddadige gedachtegoed van Lenin en Stalin in leven probeert te houden. Verbazingwekkend is vooral de toelating van DENK Amsterdam. Een politieke partij die de massamoord op Armeniërs ontkent en AKP-leider Erdogan steunt in zijn Koerdenjacht, mag meedoen met het “antiracisme” zonder dat bij het Comité 21 Maart de alarmbellen gaan rinkelen.
Tot dit treurige gezelschap van “antiracisten” zijn tot overmaat van ramp de Amsterdamse afdelingen van PvdA, GroenLinks en SP toegetreden. Kan het amateuristischer? Zich links noemende politici associëren zichzelf in naam van de tolerantie met intolerante extreemlinkse activisten en uiterst rechtse Erdogan-aanhangers. Nanninga en haar FvD hoeven zelf geen campagne meer te voeren. Het Comité 21 Maart fungeert als onovertrefbaar comité van aanbeveling. Nanninga mag dankbaar zijn dat de stommelingen van de PvdA, GL en SP haar zo’n ferme zet in de rug geven.
PS: Mocht u overwegende bezwaren hebben tegen de heersende partijen in de Amsterdamse gemeenteraad, maar tegelijkertijd weinig op hebben met de partij van Thierry Baudet, dan vormt het CDA van Diederik Boomsma een uitstekend alternatief.
UPDATE (26 januari): De PvdA in Amsterdam raakt duidelijk in de knel door de kritiek op haar deelname aan een betoging in het dubieuze gezelschap van links-extremisten en Erdogan-aanhangers zoals AFA, NCPN, No Border Network, Internationale Socialisten en DENK. Gisteren plaatste de hoofdstedelijke afdeling een verklaring waarin ze haar deelname aan de anti-Annabel-manifestatie verdedigde: “Amsterdam heeft een sterke traditie als tolerante en open stad, PvdA Amsterdam is daar trots op. Amsterdam is een plek waar iedereen thuis moet kunnen zijn, en dat moet zo blijven. Het politieke klimaat verhardt, en ook voor ons is het belangrijk om verschillen te benadrukken met xenofobe partijen die zich afkeren van een inclusieve samenleving. In de samenwerking binnen het 21 maart comité zijn allerlei groepen vertegenwoordigd, ieder met z’n eigen toon & aanpak. PvdA Amsterdam voelt zich verbonden in de kern van onze gezamenlijke strijd: tegen racisme & discriminatie. Daarom sluiten we aan, en laten we van ons horen op 18 maart tijdens de landelijke demonstratie.”
Uit de verklaring blijkt ook dat de PvdA Amsterdam de discussie over de politiehoofddoek wil aanzwengelen. Voor mensen die hechten aan de neutrale uitstraling van de overheid is dit een duidelijk stemadvies. Kies geen PvdA want bij deze ooit links-seculiere partij is dit onderwerp niet in goede handen. Ondanks de recente aanval op het Joodse restautant HaCarmel komt antisemitisme niet voor in de racistische zaken waarover de PvdA zich druk maakt, zo merkte de scherpzinnige blogster Marieke Hoogwout op.
De PvdA ging verder niet in op de verschillen in toon en aanpak. Ze negeerde de aanzwellende kritiek op bijvoorbeeld de aanwezigheid van de anarchistische asielextremisten van No Borders Network en AFA Fryslân, die hun doel proberen te bereiken met geweld en intimidatie. De PvdA gaf evenmin antwoord op de vraag waarom de Armeense genocide-ontkenners van Erdogan-fanclub DENK mogen aanschuiven.
Vandaag probeerde fractievoorzitter Marjolein Moorman het PvdA-standpunt op Twitter uit te leggen. “Even voor de duidelijkheid: Al ben ik het hartgrondig oneens met ongeveer alles wat FvD predikt en zal ik ze met woorden blijven bestrijden, ze hebben wel net als elke partij een democratisch recht om mee te doen aan de verkiezingen.”
Eerlijk gezegd is het helemaal niet duidelijk. De PvdA erkent het democratisch recht van FvD om aan de verkiezingen mee te doen, maar het is kennelijk verkeerd als ze te veel stemmen krijgen, want de PvdA demonstreert met allerlei ondemocratische groepen tegen de komst van FvD-leden in de raad. Wel duidelijk is dat de Amsterdamse PvdA in een geweldige spagaat is beland. De partij kan zich uit het doolhof bevrijden door weg te blijven van het extremistische straatprotest. Ze kan proberen om de kiezer via het open debat te overtuigen. Hoe eerder de PvdA dit besluit neemt, des te minder is de morele schade.